אם יש לך כאבים באגן או במפשעה, ייתכן שמדובר בסימפיולוזיס. במקרים קשים זה עלול להגביל את יכולת התנועה. הבשורה הטובה: לא מדובר במצב מסוכן והוא צפוי לעבור לאחר הלידה
מה זה סימפיזיוליזיס?
סימפיזיוליזיס הוא מצב שנובע מפגיעה בתפקוד של המפרק סימפיזיס פוביס, שנמצא בין עצם האגן הימנית והשמאלית. הוא לרוב מתאפיין בכאבים במפשעה או באזור עצם החיק (הפוביס). כאב של סימפיזיוליזיס הוא לרוב כאב שמוחמר בתנועה ויכול לגרום לקשיים בביצוע תנועות שגרתיות כמו הליכה או עלייה במדרגות.
למה זה קורה?
במהלך ההריון יש עלייה בהפרשת הורמון הרלקסין, שאחראי על הגמשת רצועות הגוף כדי לתת לאגן להתרחב ולהכינו לקראת הלידה. זהו תהליך טבעי שלרוב לא גורם לכאב, אבל לעיתים, כאשר האגן מתרחב, יש גמישות יחסית בין המפרקים הגורמת לעומס ולחיכוך, ומצב זה הוא שגורם לכאבים.
מתי זה עלול להופיע?
כבר מהטרימסטר השני להריון. רלקסין מופרש החל מהשבוע העשירי להריון ולכן התופעה הזו יכולה להתרחש יחסית משבוע מוקדם להריון. הכאבים יכולים להימשך עד הלידה ולפעמים גם קצת אחריה.
איך מרגישים כאבי סימפיזיוליזיס?
אישה שסובלת מסימפיזיוליזיס יכולה להרגיש כאב בעוצמה משתנה החל מחוסר נוחות קלה מאוד באגן ועד כאבים משמעותיים המגבילים פעילות. חלק מהנשים מרגישות כאב פתאומי שמקרין מאזור האגן הקדמי או האחורי. זה יכול להיות כאב שמוקרן לבטן התחתונה, לאזור המפשעה, או אפילו לאזור הפרינאום או הירך. תנועות מסוימות, כמו כיפוף קדימה או ירידה במדרגות, כניסה ויציאה מהרכב, או קימה ממיטה או כיסא, כלומר תנועות שנושאות את המשקל, יכולות להחמיר את הכאב.
האם זה מסוכן?
לא. סימפיזיוליזיס לא נקשר כגורם סיכון לסיבוכי הריון ולידה והוא לא סיבה למניעה של לידה וגינלית. יחד עם זאת, הוא יכול להיות מלווה בכאבים משמעותיים ולגרום אי נוחות משמעותית לנשים בהריון. לעיתים יש צורך בהגבלה בתנועה כדי להקל על הכאבים, אולם היעדר תנועה של נשים בהריון הוא מצב שעלול לגרום לסיבוכים, בשל הסיכון המוגבר לקרישיות יתר.
בהרבה מקרים נשים חוששות שהכאבים נובעים מצירים מוקדמים או מסיבות אחרות, ולכן יש חשיבות לאבחנה המדויקת אם אכן מדובר בסימפיזיוליזיס.
איך מאבחנים סימפיזיוליזיס?
במהלך אבחון סימפיזיוליזיס מזהים את מקור הכאב ושוללים סיבות אחרות לכאב. זו אבחנה קלינית אחרי בדיקה פיזיולוגית, שבה מדגימים רגישות באזור המפרק פוביס סימפיזיס.
אצל נשים שיש להן כאב לא נשלט, שהכאב מלווה בחום או בסימפטומים נוירולוגיים כמו קושי בהליכה, יש לשלול מצבים חמורים יותר ולהעריך בצורה דחופה את מקור הכאב, לעיתים בעזרת בדיקת הדמיה של האגן (בדיקת MRI).
איך מטפלים?
ראשית יש להגיע לאבחנה נכונה ולשלילת גורמים אחרים שיכולים לגרום כאבים באגן. מרגע קבלת האבחנה הטיפול לרוב כולל שימוש במשככי כאבים והפחתת פעילות מעוררת כאב. צריך לשים לב שבמהלך ההריון יש להימנע משימוש במשככי כאבים מסוג קבוצת התרופות נוגדי דלקת שאינם סטרואידים, כמו אדוויל או נורופן, ולכן רוב משככי הכאבים שבשימוש הם אקמול או אופטלגין.
נשים רבות מדווחות על הקלה בכאבים בעזרת טיפולי רפואה אלטרנטיבית, כמו דיקור, או לאחר טיפולים בהידרותרפיה או פיזיותרפיה.
מתי זה יעבור?
כאן יש לנו חדשות טובות: האגן לרוב חוזר למצבו הבסיסי 12-4 שבועות לאחר הלידה. הכאב לרוב חולף אצל נשים עד כחודש לאחר הלידה. מעל 80% מהנשים דיווחו על החלמה מלאה בתוך חצי שנה מהלידה.
עם זאת, צריך לזכור שאצל אישה שסבלה מסימפיזיוליזיס הסימפטומים יכולים לחזור גם בהריון נוסף, ולעיתים גם להחמיר.
Comments